Kablolama Altyapı Hizmetleri
Elektrik kablosu; elektrik enerjisini bir yerden bir yere taşımaya yarayan,bakır tek damar ve ya çok damar tellerden oluşan,kesit kalınlıkları olan,üzeri izole edilmiş malzemedir.Elektrik kablosu bakırın dışında,aliminyumdan da üretilmektedir.

Bakır İle Aliminyum Kabloların Farkları:
– Bakırın geçirgenlik özelliği yüksektir
– Aliminyum bakıra göre çabuk ısınır ve kablo yalıtımına hızlı hasar verir.Buda yangına sebebiyettir.
– Aliminyum kabloda ısıdan dolayı kayıp daha sık görülmektedir.
– Aliminyum kabloda bakırın kesitinin üzeri düşünülmelidir.
– Aliminyum bakıra oranla hafif bir kablodur.
Aliminyum kablonunda kullanılmak zorunda olduğu yerler,uygun olduğu alanlar vardır.Bakır kablonunda kendine göre alanları vardır.Aksi takdirde birinin üretiminin kesinlikle durdurulması gerekli olurdu.Burada dikkat edilmesi gereken husus,bakır yerine aliminyum kullanılmaya kalkışılmasıdır.Aliminyum kablo maliyeti bakıra oranla daha uygundur.Bunu fırsata çevirenlere karşı dikkat etmek gerekmektedir.

İç Tesisat Kablosu
İç tesisat kablosu bakır olmalıdır.İç tesisat konut,büro,avm,plaza,kapalı tüm alanlar vb.Bu tip yerlerde müşterilerin kullanım oranı bellidir.Kablo kesiti ona göre belirlenir.Bir konut ve ya buna benzer yerlerde gördüğümüz tüm 220v pirizlerin kablo kesit oranı bellidir.2.5 luk nya kablo 3500w a kadar hiç problemsiz çalışacaktır.Bunun üzeri yük kaldırır ancak bi yerden sonra problem olacaktır.1.5 lik kablo aydınlatmalar için yeterlidir.Kablo tesisatında dikkat etmemiz gereken standartların dışında olan yerlerin müşteriye göre tesisatını hazırlamaktır.Bu cins yerlerden misal verecek olur isek;kafe,restorant,sanayi,makinalar vb gibi makine bağlantısı yapılmadan,makine giderleri hesaplanarak alt yapı ona göre dizayn edilmelidir.Misal verecek olur isek bir cıhazın yanına bir aygıtı daha kaldırır diyerekten sorgulamadan ve hesapsız işler yaparsak yangına ve ölüm tehlikelerine yol açılabilir.Doğru olan çekilecek tutar hesaplanacak kablo alt yapısı ona göre yapılacak,sigorta ve koruma roleleri dizayn edilerek yapılan işlerden başımız ağrımayacaktır.

İç Tesisat Kablo Çeşitlerinden Kimileri ve Kullanım Yerleri
-Nya elektrik borusu vb boru tipleri içerisinden geçen,tek damar sert kablo tipidir.
-Nym Çok damarlı kablo tipidir.kalın kesitlerde damar rakamı fazla olan kablodur
-Ttr kablo Çok telli yumuşak kablo tipidir.
-Halojen Kablo Tipi ;Bahsettiğimiz kesit ve özelliklerin hepsinde mevcuttur.

Halojen free kablo yanmaz kablo adı ilede bilinmektedir.Yaşanan yangınlarda, basitçe alev alan ve çevreye zehirli gazlar yayan kablolar kuşkusuz ki büyük kayıplara yol açmaktadır. Yanma kimyevi bir tepkimedir. Bu tepkimenin yanan malzemelerin yapısında bulunan ve karbonu kapsayan halojenler, insan sağlığını etkileyecek hasarlı ve zehirli gazlara dönüşürken alevi ileterek yangının gelişmesine neden olurlar. Yaşanan yangınların büyük bir çoğunluğunda, tesisatta yangına dayanıklı olmayan kablolar kullanıldığı takdirde yangının giderek geliştiği, daha da önemlisi bu kabloların yanmasıyla beraber ortaya zehirli gazların çıktığı görülmüştür. Yangın olasılığı olan alanlarda kullanılacak kablolarda, alev iletmeme özelliği, halojensiz olma özelliği, yangına dayanıklılık özelliği, düşük duman yoğunluğu özellikleri aranır. (Halogen Free Flame Retardant HFFR) Halojenden temizletilmiş, alev geciktirici özelliğe sahip kablolar, PVC kabloların yangın esnasında çıkarmış oldukları yoğun duman ve hidroklorik asit, karbonmonoksit, karbondioksit gibi zehirli gazları çıkarmazlar. Bu kablolar yapılarında, flor, klor, iyot, brom ya da astatin gibi zehirli bileşenler bulundurmadıkları için alev ile temas vaziyetinde rastgele bir toksik gaz çıkarmazlar. Buna bağlı olarak elektronik makinelerde ve metal aksamlarda korozyon başka bir deyişle oksitlenmeye de sebebiyet vermezler. Alev geciktirici özelliklerinden dolayı alevlerin eksilmesi ve sönmesi vaziyetinde alev almış bu kablolar kendiliğinden söner ve yangını geliştirmezler. Düşük duman yoğunluğu özelliği, tahliye sırasında kurtarma takımları ve yangın söndürme çalışanlarına kolaylıklar sağlar.Elinizde imkan olduğu sürece kablo tercihiniz halojen free kablo olsun.

Yer altı Kabloları
Yer altı kablo sistemi trafo çıkışları,konut ve firma vb.alıcı dağılımları,elektrik enerjisinin yer altından nakil sistemidir.Yet altı kablosu alt yapı çalışması önemlidir.Kablolar bir özen ile çekilmeli dir.Kabloların döşenmesinde öncelikle kanalların tabanı sağlam tabanlı ve taşsız olmalıdır. Kanalın tabanı düzenlendikten sonra, kanaldan çıkan toprak, kanal üzerine eğik bir biçimde konulan elek üzerine kürekle atılmak suretiyle, kanal tabanına takribî 10cm kalınlığında elenmiş toprak doldurulur. Aynı amaç ile kum da kullanılabilir. Kablo kanala yerleştirildikten sonra üzerine 10cm kalınlığında elenmiş toprak yada kum serilir. Sonra kazı esnasında gelebilecek darbelerden kabloyu gözetmek için, kablonun üzeri aralık kalmayacak biçimde tuğla yada beton plakalarla kapatılır. Kablo kanallarında tercihen kömür cürufunun çimento ile karıştırılması suretiyle yapılan cüruf tuğlaları, bu bulunmadığı taktirde uygun ebatlarda yapılmış beton plakalar kullanılır .

Yer Altı Kablosu Alt Yapı Çalışması
-Arazi biçiminin elverdiği miktarda, kablo yolu bir doğru biçiminde olmalıdır.
-Sık sık dere, köprü, demiryolundan geçiş yapılmamalıdır
-Hasarlı kimyevi maddelerin bulunduğu sanayi bölgelerinden kaçınılmalıdır.
-Kablo yolu için, yaya yollarının altı veya duvar boyları seçilmelidir.
-Kablo yolunun telefon kabloları, kanalizasyon, su ve hava gazı boruları ile karıştırılmadan tespit etilmesi verim sağlar.
-Mekanik tahribata ve aktif nem almasına mani olacak iyi bir elektriksel iletişimi temin edebilecek biçimde olması gerekir.
-Kabloyu keserken geçirgen ile izalosyon arasında bir hafifleme olmaması için geçirgen uçlarının bağlanması gerekir.
-İletişim klemenslerinin kablo kesitine uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Yer altı kablolama da yapılan bir yanılgının geri dönüşü güç olacağından,baştan ölçülü ve net çalışmak fayda sağlayacaktır.

En iyi hizmet kalitesini yaşamak için hemen bizi arayın !

×

Merhaba,

Hemen bize, whatsapp üzerinden mesaj gönderebilirsiniz.

× Whatsapp Destek