Sigorta Kutusu ve Elektrik Panosu Bakım, Onarım ve Montajı
Sigorta kutusu ufak elektrik dağılımlarında kullandığımız elektrik pano tipidir.Genellikle plastikten oluşur.Elektrik panosu ise daha büyük sigorta muhafaza edebilen,firma vb.yerlerde elektrik dağılımı için kullanılır.Sigorta kutusu küçük boyutlu plastikten yapılır,elektrik panosu büyük sactan yapılır.Elektrik panolarında dış yapının önemli olduğu kadar.Önemli olan kısım kullanılacak alana göre planlanması,iç malzemelerinde ona göre ayarlanmış olmasıdır.Meslekte öyle elektrik panoları ile karşılaşıyoruz ki,tse siz malzeme kullanımı,kaçak akım gibi roleleri olmayan,kablo dağılımları karmaşık raysız veya kesiti ince kablolar ile yapılmış çeşitli sorunlu panolar ile karşılaşabiliyoruz.Ülkemizde malesef bu cins panolardan yangın vb.olayların çok çıktığı görülmektedir.Bunun nedeni ise inşaat teftişlerinin az olması veya teftişlerin bir bütün olarak yapılmamasıdır.Bu yazımızda elektrik panosu nasıl olmalı,konut sigorta panosunda neler bulunmalı vb. bilgiler ile sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Elektrik Panosu Tipleri:
Elektrikte ana dağıtım panoları,binaya veya firma dükkanına elektriğin dağıtım firmasından sonraki,alana ilk giriş yeridir.Bu panonun misyonu ana ağı karşılamak ve öbür dağıtım panolarına transfer yapmaktır.Ana dağıtım panosu firmanın veya binanın elektrik kullanım hesaplamaları kullanılarak pano dizayn edilir.Jeneratör sistemi var ise,jeneratör transfer sistemide bu pano içerisine dahil edilir.Elektrik kompanzasyon sistemi ana dağıtım panosuna yakın yerde olmalıdır.Elektrik ana dağıtım panosu şalterleri tse standarlarına uygun malzemeler olmalıdır.Pano sac kalınlığı hesaplanmalı,dağıtım boruları sağlam yalıtılmalı ve kesitleri iyi hesaplanmalıdır.İzalatör vb.parçalar kesinlikle güvenli olmalıdır.Parafodur,faz sıralama rölesi,ısı şalter koruma rolesi vb.malzemlerimiz bütün olmalıdır.Aksi taktirde yangın gibi afetlere davetiye çıkartabilir.

Ana Dağıtım Panosu Özelliklerini Sıralayacak Olusak:
-Ana dağıtım panolarının iskeletleri için 40 x 40 x 4 mm köşebent veya eşi profil demir kullanılır.
-Panolarda kullanılan sac ların en az 2 mm olmalıdır.
-Pano sacı üzerinde mekanik tesir yapacak şalter ve kumanda personeli yerleştirilecek ise sac 3 mm kalınlığında seçilmelidir.
-Ana dağıtım panolarının kullanılacağı kuruluşa göre özellikleri değişmektedir. Şayet su kuyu pompaları gibi yerlerde harici özellikte ve ölçüm panosu, dağıtım panosu, dağıtım panosu ve konpanzasyon panosu beraber kurulur.
-Bazı ufak kuruluşlarda ise elektrik sayacı ana dağıtım panosu, kompanzasyon panosu bir aradadır.
-Daha Önceki teknolojiye göre yapılmış kuruluşlarda da elektrik sayaçlı ana dağıtım ve kompanzasyon panosu beraberdir.
-Büyük kuruluşların Ana dağıtım ponusunda; bakır kablolar, çıkış şalterleri, akım trafoları bulunmaktadır.
-Eğer ana dağıtım panoları bina dışında kurulum yapılacaksa harici tip özellikte olmalıdır.
-Fakat bina içinde kurulum için dahili özellikte natürel havalandırmalı veya aspiratörlü olarak kurulum yapılmalıdır. Ayrıca isteğe göre iç aydınlatma da ilave edilebilir.
-Panoların içinde irtibat şeması olması gerekmektedir.
-Akım trafoları sayaç için ayrı,ölçüm aygıtları için ayrı,kompanzasyon için ayrı olmalıdır.
-Elektrik sayacı için ana dağıtım panosunda ana giriş şalteri yanına damgalı dağılma yapılmalıdır.

Kat Dağıtım Panosu
Elektrik kat dağıtım panoları genellikle firma gibi yerlerde uygulanmaktadır.Bulunduğu katın elektrik sisteminin bir araya geldiği pano tipidir.Kat dağıtım panosu genellikle piriz ve aydınlatma gruplarından oluşmaktadır.Merkezi ups sistemi var ise onun dağılımıda aynı panodan bir dağılma yapılarak veya yanına bir ayrı pano monta edilerek yapılabilir.Kat dağılım panolarında kesinlikle grupları ayırmalıyız.Ayrılan tüm guruplara ayrı ayrı kaçak akım roleleri uygulanmalıdır.Örnek verecek olur isek;priz gurubu,aydınlatma grubu,klima,fankoil vb havalandırma grubu.Bu gruplar için ayrı,ayrı grup şalteri ve kaçak akım rolesi,uygun ise faz sıralama rolesi gibi rolelerin kulllanılması, yerinde bir karar olacaktır.Gruplar arası dağılım halojen kalın kesitli kablo ile yapılmalıdır.Grup içi dağılımda ray dağıtımı kullanılması önemli olacaktır.Kat dağıtım panoları kurulumunu şaft yakınlarına yapmamız yerinde bir uygulama olacaktır.Sonraki ilave işlerde işimizi basitleştirecek ve kablo çekimlerinde basitlikler sağlayacaktır.

Kat Dağıtım Panosu Özellikleri ve Bulunması Gerekenler:
-Panomuzun iç kısımında grup raylar olmalıdır.
-Panomuz guruplarında kaçak akım roleleri bulunmalıdır.
-Gruplar bir birine karışmamalıdır.
-Her grubun sigorta amperi müşterilere göre özel olarak hesaplanmalıdır.
-Ups grubu aynı pano içerisine alınmamalı kesinlikle ayrı bir pano veya dağılmış çiftli pano kullanılmalıdır.
-Sigor0ta dağılımlarında ray sistemi kullanılmalıdır.
-Grupların kaçak akım roleleri 30 ma ve ya 0.03 ma özellikli olmalıdır.

Sigorta Kutusu – Konut Tipi Sigorta Sistemleri
Sigorta kutuları genellikle ufak firmalarda ve konutlarda kullanılır. Tamirat ve onarımı öbür panolara göre daha basittir. Ayrıca daha uygun maliyetli çözümler sunulmaktadır.

En iyi hizmet kalitesini yaşamak için hemen bizi arayın !

×

Merhaba,

Hemen bize, whatsapp üzerinden mesaj gönderebilirsiniz.

× Whatsapp Destek